NIEUWSFLASH

29.08.2016 - De processie, ...

...een beeld van ons leven. Mensen onderweg, Gods volk onderweg. Naar wie of wat? Een vraag van alle tijden, nu nog actueler dan ooit!Hanswijkprocessie 2019. Een verhaal van ons mens-zijn, van ...

02.08.2016 - Processiedag volgend jaar: ZONDAG 19 MEI 2019 om 15u.

...

Wil jij deelnemen aan de Hanswijkprocessie?

Klik hier

PRAKTISCHE INFO

Foto's van vorige edities

De processie

De Hanswijkprocessie is een boeiend samenkomen van volkse en religieuze tradities, esthetische en artistieke prestaties en een evoceren van historische gebeurtenissen. Volwassenen zullen misschien vooral genieten van acteerprestaties, muziek en dans misschien zullen de kinderen vooral onder de indruk zijn van de paarden of vinden ze het een leuke manier om hun geschiedenisles “live” aan zich te zien voorbijtrekken.

Wie de moeite neemt om naar Mechelen te komen zal het zich zeker niet beklagen. Er is voor iedereen wel iets dat hem zal aantrekken. Wie geniet er niet van schitterende historische kostuums die ons terugvoeren naar de tijd van de Bourgondische hertogen met de Ridders van het Gulden Vlies en de leden van de Grote Raad? Of wie valt er niet voor de charme van Margareta van Oostenrijk die er van hield op valkenjacht te gaan samen met de edelen uit die rijke Habsburgse periode? En vergeten we dan niet de pareltjes van kunst uit de vroegere eeuwen: de reliekkast van Sint-Rombout en het beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk met haar schitterende gerestaureerde mantel en Spaanse schoot. 

Ook in het bijbels gedeelte komen vele figuren tot leven: Mozes die zich niet liet tegen houden door de Egyptische farao, Maria die in alle eenvoud aanvaardde moeder van Gods Zoon te worden, de sterke Petrus die soms zo onbesuisd uit de hoek kon komen, Pilatus en de Romeinse soldaten die Jezus ter dood brachten, de ontroerende ontmoeting tussen de verrezen Heer Jezus en Maria Magdalena…

Wie meent dat de Hanswijkprocessie een saai voorbijtrekken is van defilerende deelnemers heeft het wel grondig mis. Het sprankelend Dijlewater bij de uitbeelding van de legende van de aankomst van het Mariabeeld, de talrijke zangkoren, verschillende Thebaanse trompetten en andere muzikanten, de dynamische uitbeelding van verschillende taferelen door een interactie van zang, woord en dans op en rond de wagens in deze groepen, de vertederende aanblik van het Jezuskindje op de wagen van de geboorte, de spontaneïteit van de hele jonge deelnemertjes, het samenspel van de kinderen met de schaapjes, ezels en paarden in de processie, … zij maken van de Hanswijkprocessie een boeiend geheel dat gaandeweg iedereen in zijn greep houdt!

FR

EN

DE