Wil jij deelnemen aan de Hanswijkprocessie?

Klik hier

PRAKTISCHE INFO

Foto's van vorige edities

30-jarig jubileum Hanswijkbasiliek Archief

De jaarlijkse Hanswijkprocessie is niet zo maar een alleenstaand feit. Het maakt deel uit van een gebeuren, het "Hanswijkgebeuren". Want naast de Hanswijkprocessie is er ook nog de Hanswijkbasiliek. De legende van de aankomst van het Mariabeeld in het gehucht Hanswijk in 988 en de daaruit gegroeide devotie tot Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk heeft uiteindelijk geleid tot de bouw van de huidige Hanswijkbasiliek door Lucas Faydherbe in de zeventiende eeuw.

De Hanswijkprocessie en de Hanswijkbasiliek.... Beiden dragen ze hun steentje bij om de boodschap van Hanswijk uit te dragen: "Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk, toon dat Gij onze moeder zijt", ieder op haar eigen manier en toch onafscheidelijk verbonden met elkaar.

HANSWIJKPROCESSIE

 De Hanswijkprocessie toont in de voorbijtrekkende groepen de geschiedenis van God met de mens en hoe Maria onze Moeder is geworden – "Monstra te esse Matrem". In de Hanswijkbasiliek kan men Maria terug vinden in alle stilte, een kaarsje aansteken, Haar onze zorgen, vragen, pijn of dankbaarheid tonen of gewoon even bij Haar verblijven.

HANSWIJKBASILIEK

Op 6 oktober 1987 – bij de opening van het Jubeljaar 1000 jaar Hanswijk - werd de Hanswijkkerk verheven tot basiliek. Zij is nu een basilica minor die verbonden is met de basilica majores in Rome. Een verheffing tot basiliek is niet zomaar het verkrijgen van een eretitel. Het houdt in de eerste plaats een opdracht in: het bevorderen en het verdiepen van de bestaande Mariadevotie als authentiek volksgeloof, ons helpen de weg terug te vinden naar Maria, onze Moeder.

8 OKTOBER 2017: 30-JARIG JUBILEUM

Op 8 oktober 2017 zullen we dan ook het 30-jarig jubileum vieren van de Hanswijkbasiliek en dit tijdens een feestelijke Eucharistieviering in de basiliek om 11u, voorgegaan door Kardinaal Jozef DE KESEL.

Iedereen is hierop van harte welkom!

FR

EN

DE